Spoorzoeker 2011-04

Spoorzoeker 4 - Jaargang 24

Wapens centraal in nieuwe aflevering Spoorzoeker

Nulanders in de Eerste Wereldoorlog

Over het Nuland tijdens de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven. Dat is veel minder het geval als het over de Eerste Wereldoorlog gaat. In de nieuwe Spoorzoeker besteedt heemkundewerkgroep Nuwelant voor het eerst aandacht aan deze periode. De impact was binnen het neutrale Nederland natuurlijk veel minder, maar desondanks ging de oorlog niet zonder meer aan de Nulanders voorbij.

Zo worden kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog regelmatig op zondag schietoefeningen voor de mannelijke bevolking van Nuland gehouden. Ook wordt een ruimte in het Sint Martinushuis beschikbaar gesteld voor verpleging van eventuele gewonden. Er worden tien bedden in de zaal opgesteld.

Ook ontvangen diverse Nulandse jongens een oproep om zich bij hun legeronderdeel te voegen. Sommigen krijgen vrijstelling omdat ze thuis niet gemist kunnen worden, maar de meesten komen er niet onderuit. In deze Spoorzoeker besteedt Ad van den Bosch aandacht aan enkelen van hen, waaronder Jan van der Biezen, Has van de Meulenreek en Driek Westerlaken.

Nulands wapen

‘Nuland mag trots zijn op zijn wapen’, klinkt de titel van het artikel over een mogelijk dorpswapen voor de gemeenschap Nuland. Auteur Martien Veekens doet in het uitgebreide artikel een voorstel voor zo’n wapen dat gebaseerd is op het oude gemeentewapen van Nuland. Dat gemeentewapen werd in 1992 een historisch relict, toen de voormalige gemeente Nuland opging in het nieuwe Maasdonk.

Tot slot bevat de nieuwe Spoorzoeker een artikel over de relatie tussen Nuland en haar buurgemeenten in de negentiende eeuw. In deze artikelenreeks draait het dit keer om de gezamenlijke strijd tegen het water.

5 reacties

 • Booker

  Geplaatst door Booker

  dinsdag, 08 mei 2018 19:58

  Hiya very cool web site!! Man .. Excellent ..

  Amazing .. I will bookmark your site and take the
  feeds also? I'm happy to find a lot of helpful info here within the submit, we need
  develop more strategies on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 • Smithd464

  Geplaatst door Smithd464

  dinsdag, 31 januari 2017 23:20

  This kind of game gives a real experience of building a farm and planting fdeafgkfgcbdbdfb

 • Johnd693

  Geplaatst door Johnd693

  dinsdag, 31 januari 2017 23:19

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I'm impressed! Extremely useful information specially the last part ddeccfkbkdfe

 • Johna624

  Geplaatst door Johna624

  dinsdag, 31 januari 2017 23:19

  Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers gaeekdddffdd

 • type uw naam...P.J,[ westerlaken ]Sengers

  Geplaatst door type uw naam...P.J,[ westerlaken ]Sengers

  zaterdag, 14 mei 2016 20:57

  type uw bericht hier...Driek Westerlaken is mijn Opa,zou graag het het artikel lezen?

Geef ons uw mening

Ga naar boven