Heemkundewerkgroep Nuwelant beschikt over tienduizenden foto's, bidprentjes en andere documenten over de geschiedenis van Nuland, Heeseind en Kruisstraat. Tot voor kort waren al die documenten zorgvuldig opgeslagen in ons archief in de heemkamer. Veilig, maar daarmee wel beperkt te raadplegen. Om al die foto's, bidprentjes en documenten voor een breder publiek toegankelijk te maken, zijn we begonnen om alles te digitaliseren. 

En we mogen zeggen, dat we al aardig gevorderd zijn. Tenminste met het scannen van alle documenten. Want als alle foto's en documenten in de computer zitten, moeten we ze natuurlijk nog benoemen zodat ze ook later gemakkelijk terug te vinden zijn.

Om dat terugvinden straks gemakkelijk te maken, gaan we nu zeer zorgvuldig te werk. We beperken ons nadrukkelijk niet tot een fotobijschrift of een korte beschrijving van een document. We proberen zo volledig mogelijk te zijn. Bij groepsfoto's bijvoorbeeld proberen we alle volledige namen te achterhalen. Ook willen we weten wanneer de foto is gemaakt en bij welke gelegenheid.

Dat is een hele klus, maar het heeft wel het grote voordeel dat we straks gemakkelijk verbanden kunnen leggen. Of, nog mooier, met één druk op de knop alle documenten boven tafel kunnen halen, die bij een bepaalde persoon horen. Dat is mooi voor ons, maar ook voor u als die informatie in de toekomst allemaal online staat. Zo ver is het nog lang niet. Maar we houden u op de hoogte van de voortgang. En regelmatig zullen we nieuwe delen van ons archief aan de website koppelen. Hou daarvoor het kopje 'Raadplegen' in de gaten.