Toen heemkundewerkgroep Nuwelant in 1978 werd opgericht, was de fotoverzameling een van haar belangrijkste onderdelen. Nu bijna 35 jaar later is dat nog steeds het geval. De verzameling is als het ware met de werkgroep meegegroeid en telt nu ruim meer dan 10.000 foto's.

Met enige regelmaat wandelen op dinsdagmiddag mensen de heemkamer binnen met onder hun arm een fotoalbum. Ze hebben het album op zolder gevonden of gekregen uit de erfenis van ouders of grootouders. Omdat ze zich - gelukkig maar - bewust zijn van de mogelijk historische waarde van de foto's bieden ze onze werkgroep de mogelijkheid een kopie of scan te maken.

Op die manier is het fotoarchief de afgelopen jaren steeds verder uitgegroeid. Tijdens grote projecten zoals Nuland'68 en Goei Volk is die groei nog veel explosiever. Dan komen de foto's echt met bakken binnen. Vaak zijn het familiefoto's en vakantiekiekjes, maar soms duiken er ook schitterende pareltjes op. Zoals unieke foto's van het fabriekske van Mie Voets dat in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. Het maakt dat als werkgroep nog steeds iedere keer nieuwsgierig meekijken als er weer iemand binnen komt wandelen met een fotoalbum onder de arm.