Spoorzoeker 1 2017

Spoorzoeker beleeft in 2017 zijn 30e jaargang. Het eerste nummer van dit jaar biedt maar lieft 5 boeiende verhalen over Nuland's historie. Gert-jan van Zoggel vertelt over het mysterieuze huis Duynendael, waarvan wel een gevelsteen met wapen is overgebleven, maar niet bekend was aan welke familie dit toebehoorde. Eindelijk wordt een deel van de raadsels weggenomen en komen we erachter. Peet Kappen vertelt over een bijzondere foto, wellicht de oudst bekende foto van een Nulandse familie. Maar wie is nu die Frans M. die op de foto staat? Mike van Venrooij vervolgt zijn serie over de veteranen die onze regio 1944 hebben bevrijd en in 2014 voor het laatst in Den Bosch waren. Hij portretteert deze keer Vernon Jones. De oorlog bracht hem van Normandië via Den Bosch en Rosmalen naar Berlijn. 

Sjef van Helvoirt verhaalt over De Coppensdijk en de Nieuwe Kampen. Het gebied waar deze wegen in liggen, werd pas in de negentiende en twintigste eeuw ontgonnen, toch is het intussen moeilijk voorstelbaar dat deze wegen pas eind jaren '50 werden verhard en dat pas in 1955 alle bewoners van het gebied van electriciteit werden voorzien.

Spoorzoeker sluit af met een artikel van Peet Kappen over de brand in de toren van de oude polderkerk in 1851. Onderwijzer Peter Kerssemakers werd de held: dankzij zijn kordate optreden bleef de toren behouden. Hij kreeg alle lof toegezwaaid, maar was dat terecht?

Spoorzoeker verschijnt drie keer per jaar. Losse nummers zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn in Nuland. Neem voor een abonnement contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.