Leerlingen van groep 8 van basisschool "De Hoogakker" hebben op woensdag 15 april 2015  een "oorlogswandeling" door Nuland gemaakt. De tocht, die jaarlijks wordt gehouden, op initiatief van de Heemkundewerkgroep Nuwelant, voerde hen langs 5 plekken in Nuland.

Zo wandelden ze naar het mooie onderkomen van de Gildebroeders in Nuland op het Gildeterrein in het bos van de Pastoor van Nuland. Daar kregen ze onder meer uitleg over een neergestorte Spitfyer. Dit verhaal werd met veel enthousiasme verteld door Henk Hanegraaf en Mike van Venrooij. Hierbij werden ook onderdelen van het neergestorte vliegtuig getoond aan de kinderen en de begeleiders.

Jan Sommers vertelde in detail over o.a  werkkampen tijdens de 2e wereldoorlog en liet daarbij verschillende foto's zien. Hij benadrukte nog hoe fijn het is om in vrede te mogen leven. 

De leerlingen liepen vervolgens langs het gildeterrein achter de Nulandse kerk naar de Singel waar vroeger het kasteel gestaan heeft. Daar werd aan de Singel ter hoogte van de familie Roelofs uitleg gegeven door Adriaan de Wit , Nannie Clement en Ad van den Boogaard over een bombardement dat 13 mensen het leven kostte, waaronder 11 bewoners uit Grave. Deze mensen waren vanwege zware gevechten in Grave gevlucht en zochten veiligheid in Nuland.

Vervolgens was er een presentatie in de Meent in de Heemkamer door Frans van Nistelrooij. Frans gaf daar een uitgebreide uitleg over de gevechten aan en rond de Rijksweg en besteedde veel aandacht aan de militairen die ons dorp hebben bevrijd in oktober 1944.

Een volgende route was die naar het terrein van Jozefoord waar Ad van den Bosch en Gerard Clement uitleg gaven over het woonadres van Wouter Lutkie en zijn rol in de 2e wereldoorlog. Wouter Lutkie heeft namelijk enkele maanden een dagboek bijgehouden waarin hij op een fraaie wijze beschrijft hoe de periode rond de bevrijding is verlopen in Nuland.

 

 

 

Bij het oorlogsmonument aan de Heiweg werd door Noud Sommers en Johan Heijmans  uitleg gegeven over de  zware oorlogshandelingen in de omgeving van Heiweg, Rijksweg, Hoogstraat en Molenstraat.

Al met al een boeiende dag voor alle groepen leerlingen van "de Hoogakker".

In 2016 zijn we als Heemkundewerkgroep weer present voor de nieuwe groepen 8 en het geven van de rondleidingen.